Gedurende de Middeleeuwen en een periode hieromheen heeft de mens vrijwel iedere vierkante centimeter van de aarde ontdekt en in kaart gebracht. Een leven als ontdekkingsreiziger op aarde zit er daarom ook niet meer in, maar dat ligt anders voor het heelal.

In de jaren zestig zette de mens meermaals voet op de maan, maar veel verder zijn we nog niet geweest. Niet voor niets blijft het oneindige heelal dan ook tot de verbeelding van veel mensen spreken. In Noordwijk, vlakbij Katwijk, kun je jezelf onderdompelen in deze onbekende wereld bij de Space Expo.

De Space Expo is een museum dat onderdeel is van de ESA, het Europese ruimteagentschap, vergelijkbaar met de NASA.

Wat kun je doen bij de Space Expo?

De Space Expo is een permanente tentoonstelling met een educatief karakter. Je ziet ingewikkelde concepten uitgelegd, zoals een zwart gat of de werking van zwaartekracht, maar kunt ook zien hoe men te werk gaat bij de ESA.

Een dergelijke rondleiding door de gebouwen die het technisch hart van het agentschap vormen kan tijdens weekenden en vakanties genomen worden.

Omdat de Space Expo onderdeel is van de ESA, vind je in het museum enkele unieke voorwerpen. Zo is recentelijk de Terug uit de Ruimte-expositie geopend, met meer dan honderd voorwerpen en objecten die in de ruimte zijn geweest. Opvallende objecten zijn de Soyuz-capsule waarmee André Kuipers naar het ISS vertrok en het ruimtepak van Fred Haise. Het was Haise die tijdens zijn Apollo-13-missie de beroemde woorden “Houston, we have a problem.” uitsprak.

Space Expo Noordwijk

Eén van de pronkstukken van de Space Expo: een ruimtepak gedragen tijdens de Apollo-13-missie.

Voor jong en oud

De Space Expo is geschikt voor alle leeftijdscategorieën. Zelfs mensen die al aardig wat weten over het heelal en ruimtevaart, zullen bij de Space Expo bij kunnen leren over het heelal, technieken in de ruimtevaart en onderzoeken in de ruimte die bijdragen aan het leven op aarde.

De Space Expo is echter ook geschikt voor kinderen. Met diverse experimenten en demonstraties wordt op een simpele manier uitgelegd hoe astronauten kunnen leven in de ruimte. Ook wordt er gekeken wat zij daar doen en wat voor uitdagingen hen te wachten staat wanneer ze naar de ruimte vertrekken. Het feit dat gidsen onderdeel zijn van de ESA, zorgt ervoor dat je als bezoeker een uniek inkijkje hebt in de ruimtevaart.

Het museum is verder geschikt voor schooluitjes of een bedrijfsuitje, waarbij speciale arrangementen voor de groep gekozen kunnen worden, waaronder een rondleiding voor de groep alleen.