Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Het Overijsselse dorpje is rijk aan water waar je heerlijk kunt varen en ontspannen. Een boottochtje door Giethoorn is dan ook een leuk en romantisch uitstapje in de lente of de zomer. Je kunt in Giethoorn zelf een bootje huren, zodat je op je eigen tempo het gebied kunt verkennen.

Hoewel Giethoorn tegenwoordig ook vrij toeristisch is, vind je er zonder veel moeite je rust en zijn er ook delen waar je vrijwel niemand gaat tegenkomen. Ben je even klaar met het varen, dan kun je ergens aanmeren voor een kopje koffie of koud drankje.

Geschiedenis, ontspanning en natuur

Giethoorn is een eeuwenoud dorpje dat waarschijnlijk al bijna 800 jaar geleden werd gesticht. Al sinds de achttiende eeuw heerst in en rond Giethoorn een echte vaarcultuur. Honderden jaren geleden maakten de inwoners veelvuldig gebruik van bootjes en vlotten om van A naar B te komen. Ook toen werd er veel door het dorpje gevaren voor ontspanning.

Dat Giethoorn al zo lang een echte vaarcultuur heeft, merk je overal aan. Sloten, vaarten, plassen en meren vind je er in overvloed en je hoeft de hele dag niet één keer dezelfde route te varen.

Het leukste is het om in een authentieke Gieterse punter te varen. Deze speciale boot, die zijn oorsprong ook vindt in Giethoorn, is simpel maar comfortabel en makkelijk te besturen. Een punter beschikt echter niet over een motor, waardoor varen met de boot vrij inspannend is. Je kunt in en rond het dorp op diverse locaties boten huren, waaronder een Gieterse punter.

Hoewel Giethoorn absoluut enigszins toeristisch is, doet dit weinig af aan de rust die je hier nog steeds vindt. De sfeer is gemoedelijk en de omgeving prachtig. Je vaart tussen de boerderijen en huizen van Giethoorn, maar kunt ook iets meer de natuur opzoeken. Wij bij DagjeIn kunnen je absoluut een romantische picknick op het water aanbevelen!

Bootje huren Giethoorn

In en rond Giethoorn is er enorm veel keuze wanneer het aankomt op bootverhuur. Je kunt gaan voor een klassieke Gieterse punter, maar ook een fluisterboot, kajak, kano of sloep voor groepen.

Het verschilt per verhuurbedrijf en per type boot wat je betaalt voor een boot. Voor een fluisterboot moet je rekenen op € 15,00 tot € 20,00 per uur en rond de € 70,00 á € 80,00 voor een dag. In een dergelijke boot passen vijf personen. Voor grotere groepen moet iets meer betaald worden.

De kosten voor een punter liggen rond de € 30,00 á € 50,00 per dag.

Vanzelfsprekend betaal je minder voor een kano. Bij de meeste verhuurbedrijven ligt de prijs voor een tweepersoons kano rond de € 30,00 á € 40,00 per dag.

Het mag geen verrassing zijn, maar het is goed om vooraf het weer te checken als je wilt gaan varen in Giethoorn. Op zonnige dagen is het prachtig, op regenachtige dagen zit je liever niet op het water. Klaar voor vertrek?