Pinkpop is samen met Lowlands waarschijnlijk het meest bekende festival van Nederland en bovendien één van de grotere popfestivals van Europa. Jaar in jaar uit komt Pinkpop met een line-up die zeker voor Nederland tot de verbeelding spreekt.

Ook in 2018 ziet het er weer goed uit voor Pinkpop, met onder meer Pearl Jam op het programma. Check verderop in dit artikel de volledige line-up van het festival (tot nu toe bekend). Het driedaagse festival voor dit jaar staat gepland tussen vrijdag 15 en zondag 17 juni.

Pinkpop: sinds het begin vernieuwend

De destijds 25-jarige Jan Smeets kwam in 1970 met het idee van een openluchtfestival met een groot aanbod van muziekgenres. Smeets organiseerde in dat jaar de eerste editie van het festival op tweede pinksterdag in Geleen. Hij had meteen beet met enkele grote namen. Met onder meer George Baker en de Golden Earring wist hij grote artieste van dat moment te strikken.

De naam van Pinkpop was dan ook al snel gevestigd, en vrijwel ieder jaar kwamen grote namen op het festival af. Met 1970 als oprichtingsjaar, is Pinkpop bovendien het oudste nog bestaande openluchtfestival ter wereld. Nog altijd is Jan Smeets het boegbeeld van het festival.

Enkele grote namen die opvallen uit de historie van Pinkpop zijn Fleetwood Mac in 1971, Van Halen in 1980, Iggy Pop in 1987, Red Hot Chili Peppers in 1988,1990 en 2006, Limp Bizkit in 1997, Robbie Williams in 1999 en 2015, Bruce Springsteen in 2012, Paul McCartney in 2016 en tenslotte Justin Bieber in 2017.

Regelmatig waren er legendarische optredens, waaronder het optreden van Anouk in 1998, die op dat moment haar doorbraak had. Een toeschouwer gooide een ei naar haar, waarna de zangeres haar shirt uittrok en het optreden vervolgde in haar bh. Een enigszins pijnlijk moment was er vorig jaar, toen Justin Bieber het publiek vroeg waar hij eigenlijk was: “Is dit Düsseldorf? Oh nee Mandgraaf.”. Eerder riep Pharrel Williams al eens “Hello Amsterdam!”, op 222 kilometer van Amsterdam vandaan.

Grote namen in 2018

Ook dit jaar wordt het festival weer een spektakel, met nu al enkele grote namen bevestigd. Dit jaar kun je bij Pinkpop onder meer de volgende artiesten bewonderen:

  • Pearl Jam
  • Foo Fighters
  • Bruno Mars
  • Ronnie Flex
  • Alan Walker
  • Jess Glynne

De ticketverkoop van Pinkpop 2018 is op 24 februari begonnen, maar kaarten zijn nog beschikbaar voor zowel losse dagen als het gehele weekend. Zorg er wel voor dat je er snel bij bent, want het is niet ondenkbaar dat het festival binnenkort uitverkocht raakt.

Voor een losse dag betaal je € 110,00, voor een weekendticket betaal je € 230,00, waarbij je dus ook een plek op de camping krijgt.

Tussen 2014 en 2016 bezochten in totaal meer dan 100.000 bezoekers Pinkpop. Hoewel dat vorig jaar niet het geval was, zou het zomaar kunnen dat het festival in 2018 weer over de magische 100.000-grens gaat. Tickets kun je kopen via de website van Pinkpop.