Er wordt vaak gezegd dat Nederland niet of nauwelijks natuur heeft, en dat het zelfs een betonnen stadsjungle is. Hoewel we het misschien niet redden bij het natuurschoon van pak ‘m beet Oostenrijk of Canada, heeft ook Nederland genoeg natuur te bieden voor de levensgenieter.

Je moet in ons kleine land iets meer op zoek naar deze natuur, maar eenmaal gevonden kun je ook in Nederland heerlijk genieten van de rust van de natuur. DagjeIn.nl zet vijf prachtige plekken in de Nederlandse natuur op een rijtje, in willekeurige volgorde.

Biesbosch

Nationaal park de Biesbosch is één van de meer bekende natuurparken van Nederland, met goede reden. Het gebied, gelegen in Noord-Brabant en Zuid-Holland, is zeer waterrijk en wordt doorkruist door verschillende rivieren.

Hoewel een deel van het park afgesloten is voor bezoekers, zijn er voldoende paden en kreken waarop gewandeld en in gevaren kan worden. Omdat het gebied zo rijk is aan water, is een tocht over het water de beste manier om het gebied te zien.

Je kunt met een georganiseerde rondvaart het gebied doorkruisen, maar het is ook mogelijk om zelf te gaan kanoën en te gaan vissen met vrienden.

Aanrader is om met een gids een dierentocht te doen, waarbij je vogels en enkele zoogdieren kunt spotten. Zeldzame Nederlandse dieren die je kunt tegenkomen in de Biesbosch zijn onder meer de bever, vos, das, wasbeer, zeearend en veel reeën en diverse vogelsoorten.

Hoge Veluwe

Nationaal park de Hoge Veluwe is een natuurgebied in het centrum van Gelderland. Hoewel het park niet bijzonder groot is met 9000 hectare, is het wel het bekendste natuurgebied van Nederland. Die status heeft het te danken aan prachtige natuurvergezichten, bijzondere fauna en enkele culturele elementen, zoals het gerenommeerde Kröller-Mullermuseum.

Het is het enige natuurpark in Nederland waarvoor entree betaald moet worden, waardoor het vrijwel geen overheidssubsidie hoeft te ontvangen. Een bekend onderdeel van de Hoge Veluwe is de zandverstuiving, een woestijnachtig gebied met nauwelijks begroeiing. De zandverstuiving in het park heeft enkele losse bomen, wat een prachtig uitzicht geeft.

In het park kunnen gratis fietsen worden gebruikt die horen bij het Kröller-Müllermuseum. Mocht je zelf iets minder inspanning willen leveren, dan kun je natuurlijk ook een goede elektrische fiets huren op een andere locatie. Ook kan er uitgebreid gewandeld worden en kan met wat geluk een aantal diersoorten gespot worden, waaronder het edelhert en moeflon. Deze grote grazers laten zich het vaakst rond zonsopkomst en -ondergang zien.

Drentse Aa

De Drentse Aa is een natuurgebied vernoemd naar de beek die door het gebied loopt. Deze beek is één van de weinige kleine stromende wateren in Nederland die nog volledig zijn natuurlijke loop heeft, waardoor de Aa vol kronkels, aftakkingen en bochten zit.

Het gebied rond de beek is vooral laagbegroeid en landbouwgebied, waardoor het een prachtige plek is om te wandelen en picknicken. Het gebied heeft geen asfaltwegen, maar met tientallen kilometers aan zandwegen en -paden kan uitgebreid gewandeld en gefietst worden.

In de Drentse Aa loop je letterlijk door een lange geschiedenis. Het gebied is al duizenden jaren bewoond en vanuit het gebied kun je ook makkelijk een tripje ondernemen naar één van de vele hunebedden in Drenthe.

Drentse Aa

De Loonse en Drunense Duinen

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, liggen de Loonse en Drunense Duinen niet in de buurt van zee. Dit duingebied is te vinden in Noord-Brabant en wordt gekenmerkt door naaldbossen en grote zandverstuivingen. Zeker op een frisse ochtend biedt dit vaak een adembenemend uitzicht met mist en serene rust.

In de Sahara van Brabant kan het tijdens warme zomerdagen vrij druk zijn. Wij raden een bezoek aan het park dan vooral aan in de vroege lente en herfst, wanneer je een groot deel van het gebied geen persoon zult tegenkomen en even heerlijk tot rust kan komen. In en vooral rond het park vind je verschillende plekken om te overnachten of een hapje te eten.

Verwacht in het park geen grote grazers, omdat een groot deel van het park bestaat uit zand en naaldbos. Voor plantenliefhebbers kunnen wel enkele zeldzame planten gespot worden, waaronder ruige haarmos. Ook leven er enkele zeldzame amfibieën in het park, waaronder de boomkikker.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen liggen in een vrij jong natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Het gebied is weliswaar volledig kunstmatig opgebouwd, maar sindsdien heeft men de natuur zijn gang laten gaan. Dit heeft geresulteerd in een adembenemend nationaal park vol dieren en planten die je nergens anders in Nederland tegenkomt.

Het park kwam recentelijk regelmatig in het nieuws door de discussie over het al dan niet bijvoeren van grazers in het park tijdens de winter. Hoewel het beleid is om de natuur zijn gang te laten gaan, is het leefgebied van de grazers begrensd door hekken, waardoor zij in voedselarme periodes zich niet kunnen verplaatsen op zoek naar eten.

Een groot deel van het park (zo’n 3600 hectare) is voornamelijk nat en moerasachtig. Hier zijn grote groepen watervogels te vinden en zit ook het water vol zeldzame vissen en amfibieën. Bijzondere diersoorten in het gebied zijn onder meer de visarend, roerdomp, kleine zilverreiger, bever, edelherten en konikspaarden.

Houd er rekening mee dat grote delen van het park niet toegankelijk zijn voor het publiek. Aan de rand van het park zijn echter diverse wandelroutes. Ook kan onder begeleiding van boswachters het park bezocht worden.

In 2013 kwam de goedontvangen documentaire De Nieuwe Wildernis uit, die gaat over het leven van dieren in en rond de Oostvaardersplassen.