Je kent het vast: drukte op het werk, studie of simpelweg een hectisch sociaal leven: je bent het even helemaal zat. Via je smartphone en andere apparaten word je continu gebombardeerd met informatie, terwijl jij je probeert te focussen op één taak tegelijkertijd. Soms is het goed om even de stekker uit de drukte te halen en de rust op te zoeken.

Nederland heeft het geluk van een relatief lange kustlijn, waar je heerlijk die rust kunt opzoeken. Of je nu vertrekt naar Zeeland, een Waddeneiland of Friesland: er is keuze te over om even écht te ontspannen.

DagjeIn.nl geeft je drie tips voor bestemming in de Nederlandse duinen. Smartphone uit, gedachten op nul en genieten maar!

1. Noordwijk aan Zee

Hoewel Noordwijk een behoorlijk bekende badplaats is, wil dat niet zeggen dat je hier niet tot rust kunt komen.

Rond de zomermaanden zal het in het dorpje vrij druk zijn, maar buiten deze periode is het een oase van rust voor iedereen die dit eventjes nodig heeft. Langs het strand liggen diverse appartementencomplexen. Sommige van deze complexen hebben vakantiewoningen die je kunt huren.

Er is bijna niks zo fijn als wakker worden met een uitzicht op het strand, het geluid van de golven en de zeelucht als je op het balkon stap. Ga even helemaal offline en geniet van een lange strandwandeling of geniet simpelweg van het uitzicht.

2. Schoorl

Halverwege Noord-Holland vind je het plaatsje Schoorl, dat al meer dan honderd jaar een toeristische bestemming is, maar ook nog altijd voldoende rust biedt. Met een duingebied dat vijf kilometer landinwaarts trekt, heeft Schoorl het breedste duingebied van Nederland.

Opvallend is ook de zogenaamde klimduin, in het centrum van het badplaatsje. Deze 51 meter hoge zandberg wordt gebruikt voor wandelingen, spelende kinderen, maar ook simpelweg om op een terrasje te zitten met een drankje en mooi uitzicht.

Wil je weg van de mensen, dan ligt rond Schoorl een uitgebreid duin- en bosgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ook vind je verspreid door dit gebied diverse vakantiehuisjes en Bed and Breakfasts, zodat je midden in de natuur even tot rust kun komen.

Met wat geluk kun je bovendien allerlei wilde dieren spotten, zoals vossen, zwijnen, herten en diverse zeldzame vogels.

De haven van Lauwersoog. Fotograaf: PAvdK Bron: Wikipedia

3. Lauwersoog

Op de grens van Friesland en Groningen vind je Lauwersoog, een dorpje dat is ontstaan toen men in de jaren zestig een dijk bouwde langs de Lauwerszee, uit angst voor overstromingen.

Door de bouw van de dijk ontstond het Lauwersmeer en een nieuw stuk land, waarop Lauwersoog ligt. Lauwersoog is een belangrijke haven voor de visserij, wat bovendien betekent dat je hier heerlijke verse vis kunt eten, vrijwel rechtstreeks uit zee.

In en rond Lauwersoog ligt een flink natuurgebied: Nationaal Park Lauwersmeer. Hier kun je zowel op het land als op het water activiteiten ondernemen en de rust opzoeken.

Lauwersoog is overigens ook de haven vanuit waar je de pond naar Schiermonnikoog kunt pakken. Ook hier is vanzelfsprekend een hoop ruimte om te genieten van de zon, zee, duinen en natuur!