Zelfs voor de reis was ik behoorlijk onzeker. Juridisch behoort het eiland tot Frankrijk. En toch is het zo anders dan Frankrijk. De Corsicanen hebben hun eigen taal, hun eigen regels en ja vooral een ander verhaal. De nabijheid van Italië heeft hier ook een sterke invloed gehad. Allereerst – met Duits kom je hier in het land niet ver. In de steden kun je goed communiceren met Engels, maar op het platteland is het aan te raden om in ieder geval een paar stukjes Frans te spreken. 

Heb ik een auto nodig op Corsica? 

Deze vraag hebben we ons vooraf gesteld. Van mijn “roadtrip naar Le Mans” ken ik de rijstijl van sommige Fransen en wilde eigenlijk zelf niet autorijden op Corsica. Het huren van een auto kan in ieder geval niet worden vermeden als u wilt wandelen of uw vakantie zo flexibel mogelijk wilt doorbrengen. Hoewel de steden met bussen of zelfs treinen met elkaar verbonden zijn, zijn afgelegen plekken in de bergen op deze manier moeilijk te bereiken. Er is meteen een aanbeveling: je kunt het beste huren bij een van de grote autoverhuurbedrijven. Je kunt de trein nemen om op een ontspannen manier in Corte te komen. 

Ten eerste willen ze niet met je praten over dure verzekeringen op de luchthaven, en ten tweede gaat de verwerking ook sneller. Het rijden op de hoofdroutes (de zogenaamde T-routes) bleek erg relaxed te zijn. Alleen buiten de gebaande paden kan het soms smal en bochtig zijn. Overigens: als alternatief voor een huurauto kunt u natuurlijk ook de veerboot van Genua naar Bastia nemen en uw eigen auto meenemen naar het eiland. 

Het weer in mei op Corsica 

We waren in de tweede week van mei op Corsica. Gedurende deze tijd was er veel onweer, maar rond de 25 graden was de lucht nogal vochtig en explodeerde de natuur (niet leuk voor mensen met allergieën). We hebben echter geleerd dat het weer niet per se zo elk jaar hoeft te zijn en dat er in mei veel mooie dagen te verwachten zijn. En nog een tip: zelfs als het regenachtig weer is in je vakantieoord – bekijk de kaart van heel Corsica – is er vaak perfect